




In Mindeloo komen we tot onze grote verbazing in een schitterende grote nieuw aangelegde haven (2008). Deze staat nog niet vermeld in de kaarten/gidsen. Het is een komen en gaan van vertrekkers die met luid getoeter de start van de overtocht aangeven.De andere schepen reageren veelal ook met enthousiast getoeter.
We liggen hier met talloze Nederlanders en het aantal kinderen, groot en klein, op de boten is groot. Wel heel gezellig om alle verhalen te horen. Een stel is naar Senegal geweest, de rivier opgevaren en die hebben talloze wilde dieren ontmoet.
Anderen zijn bij Sal door het anker gegaan en in de branding terecht gekomen, de schade is groot maar ze kunnen wel doorvaren.
De policia controleert de haven dagelijks en sommeert ons een vlag van de Cabo Verde in de vlaggenmast te hebben. We gaan er naar op zoek.
In de havenwinkel kunnen we tot onze grote vreugde een fantastische steerpilot kopen, komt morgen aan in de winkel. Het touw lijkt een lastiger probleem, de keus is zeer beperkt.
Een kompas heeft de eigenaar nog thuis en dit kunnen we als we dat willen tweedehands van hem kopen.
De volgende dag en ook de dagen hierna blijkt het arriveren van de steerpilot niet zo te lopen als ons werd meegedeeld. Karel heeft inmiddels de touwen van de windvaan vervangen en we zijn tevreden. Mocht het nu niet lukken met de stuurautomaat dan is dat niet meer zo,n groot probleem. Met beleid gebruik van de oude komen we een heel eind en misschien hebben we hem niet eens nodig als de windvaan goed werkt, deze heeft onze voorkeur omdat hij geen stroom gebruikt.
We verkennen met de local bus verschillende hoeken van de stad. Voor 35 cent toer je een half uur in de rondte. Met een minibus naar Calhau een dorpje aan de oceaan aan de andere kant van het eiland. Hiermee hebben we genoeg van het eiland gezien.
Het eiland is overwegend kaal met donkere bergen. Aan de kust enkele stranden, het toerisme is nog in ontwikkeling. Ook hier heeft men veel last van de crisis en veel gebouwen zijn niet verder afgebouwd. In december verandert de nationale luchthaven in een internationale en dat betekent hopelijk een toename van het toerisme.
De salarissen liggen hier heel laag terwijl het eten behoorlijk geprijsd is op Nederlands niveau. Een medewerkster van het havenkantoor vertelt dat ze slechts 165 euro per maand verdient. Veel Kaapverdianen hebben gewerkt in Nederland of hebben er familie en spreken goed Nederlands of enkele woorden/zinnen. Dit wordt ons meteen gemeld als ze merken dat we Nederlanders zijn.
Het dorp zelf is anders als we gedacht hebben en de winkels beperken zich tot kleine tiendo’s waar je geholpen wordt vanachter een toonbank. Niks grote supermarkten met veel keus. Wel een aantal kleinere supermarkten met beperkte keuze. Verder de vis en groentemarkten en veel vrouwen met grote manden die langs de straatkant zitten om hun waar te verkopen.
Opvallend zijn de tientallen Chinese winkels met een uitgebreid goedkoop assortiment. Propvol met kleding die hoog opgestapeld ligt en van alles en nog wat. Vol en lastig om iets te vinden. Volledig identieke winkels naast elkaar met veel personeel om de boel in de gaten te houden. Het helpen is aan de locals die in ieder geval Portugees spreken een taal die de Chinese medewerkers niet/nauwelijks beheersen.
Hoewel we aan het steiger liggen rolt de boot behoorlijk door de swell vanuit de zee. Dit is erg hinderlijk en leidt tot vermoeidheid en een vaag soort zeeziekte.
We werken ons lijstje af van “things to do” en willen woensdagochtend vroeg vertrekken.
Richting Barbados. De overtocht zal ongeveer drie weken duren en we zijn heel benieuwd hoe we het ervaren helemaal op ons zelf te zijn aangewezen.
We zullen dus kerst op de Atlantic vieren en wensen jullie allen alvast hele fijne kerstdagen en een geweldig 2010 toe.