zaterdag 17 oktober 2009




Zeilplan.




Zoals gebruikelijk maak je steeds een plan en stel je dingen weer bij. Het laatste zeilplan, is al weer fors gedateerd, begin oktober hebben we in Marokko een nieuw plan opgesteld voor de komende maanden.


D.w.z okt 2009 t/m jan 2010




Het plan is gebaseerd op de afstanden nog te gaan en de tijd , die we per eiland nog door willen brengen.




1. Vanuit Marokko in 5 dagen zeilen naar Madeira, afstand 877 km


9-13 oktober


2. op de Madeiras, tijd voor het eiland, wat onderhoud, stroomvoorziening checken.


14-24 oktober


3`Van Madeira naar Canarische eilanden, eerst Lanzarote, dan Fuerteventura en dan nog een?


afstand 540 km


24okt-28/29 okt


4 Op de Canaries, opnieuw tijd voor onderhoud, sightseeing en what else


29 okt-12 nov.


5. Van Canaries naar Kaap Verden, langste overtocht tot nu toe, 1460 km


13 nov- 22 nov.


6. Kaap Verden, opnieuw onderhoud, eilandje hoppen en de laatste dingen inslaan.


22 nov- 8dec


7. Kaap Verden- Barbados-Bridgetown , de echt grote overtocht 3760 km


9dec-5 jan 2010














Logboek Algarve-Marokko-Madeira.
3okt-13 okt 2009

3-6 okt Algarve-Marokko

Heden, 17 okt, regenachtig , wind N, temp 23 graden, ligplaats haven Funchal,Madeira.

Op dinsdag 13 oktober s’avonds om 22.30 afgemeerd in de eerste haven van Madeira op de zuidkant Canical.

Zaterdag 3okt, 13.00 uur anker gelicht vanuit de baai van Ferragudo, Algarve. Bestemming Mahammedia-Marokko, 387 km . Wind ZW-4 Bft.
Tot 23.00 lopen we gestaag vooruit op de zeilen snelheid tussen de 6 en 8 km/uur
Dan valt de wind weg en motor gestart. Snelheid blijft bij 1500 toeren laag eigenlijk 6.7 km/uur, wellicht wat stroomeffect en of aangroei
Tot 20.00 uur op 4 okt doorgevaren op de motor. Het is echt windstil en eigenlijk heel saai varen. We stoppen de motor , laten het grootzeil bijstaan zetten het roer vast recht vooruit in de goede richting en laten de boot drijven tot 7.45 in de ochtend van 5 okt. Zelf genieten van een heerlijke nachtrust
De hele dag door op de motor tot 17.45, met een beetje wind maken we 8km/uur.
De vreugde is slecht een paar uur. 21.15 gaat de motor weer aan en blijft staan tot de aankomst in Mohammedia op dinsdag 6okt 13 .00 uur.

9-13 okt Marokko-Madeiras

9 okt 13.00 vertrek Mohammedia, wind 4Bft, NO,temp 24 graden, voor de boeg 877km tot Madeira.
Wind blijft zowel dag en nacht gestaag doorstaan, met vlagen 5 en 6 Bft. De eerste dagen is de gemiddelde snelheid 8.6 km/uur. Dat is erg goed voor ons oude bootje.
De nachten worden donkerder door de afnemende maan. Net voor we Madeira bereiken op 13`okt, om 3.30 in de morgen, met nog 110 km voor de boeg stopt de wind. We laten de zeilen bijstaan en starten de motor. Het weinig wind draait wat NW , zodat we bijna aan de wind varen. Helaas komen we nu in het donker aan is de verwachting.
En……..dat blijkt te kloppen. Vanaf 20.00 uur de laatste 2 uur , met de lichten van het eiland in zicht , zoeken we onze weg door het duister naar de haven.
Je ziet te veel in het donker, zeker met stadsverlichting 20 km voor je.
Gelukkkig loopt ook dit avontuur goed af.

14 okt
Van Canical naar Funchal, de hoofdstad van het eiland.
Met een zonovergoten dag, zonder wind, motoren we langs het eiland, de eerste indruk is prima, mooi, groen en hoge bergen, die kale toppen tonen.

vrijdag 16 oktober 2009

Marokko.
De ochtend voor vertrek nog inkopen gedaan op de markt. Fantastisch zoals het geregeld is voor mij. Eerst groente, vlees, dan brood en nog enkele 5 liter cans water (je kan nooit weten).
De groenteboer past op mijn spullen en als ik klaar ben zorgt hij ervoor dat alles naar de taxi gedragen wordt. Het is een oud mank mannetje en eerst denk ik dat hij zelf de taxichauffeur is maar hij blijkt alleen behulpzaam te zijn en is zonder fooi te vragen weer weg mij verbaas achterlatend bij de taxi. Gelukkig heb ik nog flink wat kleingeld en breng dit achter hem aan. Zoveel service en dan voor nop voelt niet goed. Zeker niet als je weet dat de armoede groot is.
Aan de haven mag ik niet tot de boot met de taxi omdat we door de douane moeten. Gelukkig zorgt de douanier voor verder vervoer en kom ik met de hele handel supergemakkelijk thuis.

We vertrekken met flinke wind en dat is erg aangenaam na de windstiltes op de heenreis.
In de nacht trekt de wind behoorlijk aan en ik lig te luisteren in de voorkajuit naar de enorme herrie. Kraken. Golven die tegen de boeg klappen en het gestamp van de boot. Doodeng ervaar ik het en heb spijt als haren op mijn hoofd dat ik aan deze tocht begonnen ben. De volgende dag zijn we allebei geradbraakt en voeren overleg. Hierna is in de voorkajuit slapen tijdens het varen taboe en slapen we gezellig samen in de kajuit. We gaan ook niet meer de hele nacht aan dek zitten bij toerbeurt.. Elk half uur controleren we om beurten even en verder lekker slapen voor zover dat mogelijk is.
Dit bevalt ons prima en sloopt een stuk minder.
De vierde dag valt de wind weg en moeten we toch nog op de motor verder. Jammer want we vorderden fantastisch.
Tegen negen uur zien we het eiland Madeira liggen maar de GPS vertelt ons dat het nog 3 uur varen is voor we er echt zijn. In de nacht een haven aanlopen is erg moeilijk en zo ook hier ondanks de fantastische kaarten en het sea map programma op de computer. Er wordt ons een fantastische haven beloofd maar al wat we zien is een vissenkom met grote vissersschepen e.a. niet echt luxe jachten. Coördinaten kloppen maar ja we kunnen er niet meer van maken in het donker. Zien wel in de verte een groen en rood licht maar als we het naderen is het zo onbekend dat we maar aanmeren naast een grote vissersboot.
De volgende dag ervaren we dat dit wel degelijk een schitterende jachthaven is en kunnen we ons niet voorstellen dat we dit niet opgemerkt hebben als zodanig.
Op naar Funchal, de hoofdstad van Madeira. Een schitterende tocht langs de kust en daarna een plekje in de stadshaven. Van alle gemakken voorzien en een echte wasserette waar ik mijn zakken wasgoed kan afgeven en dus niet zelf hoef te klooien met emmer en koud water.

Er rijdt hier net als in Lissabon een stads tourbus waar je 24 uur gebruik van kunt maken.
Eerst de blue line, met alle bezienswaardigheden aan de ene kant van Funchal en de volgende ochtend maak ik nog een trip met de yellow line.
In de 19de eeuw was Madeira erg in trek bij de happy few die hier land opkochten en er schitterende residenties neerzetten met botanical gardens hoog in de heuvels. Het volk bleef onder aan de kust wonen. Deze tuinen werden voorzien van de meest exotische planten, (wie heeft er de mooiste) bomen die nu allen opengesteld zijn voor toeristen. Veel excursies eindigen in de tuinen in combinatie met een tour. Winston Churchill verbleef hier veel en schilderde de vissershaven veelvuldig. Overal worden trips en excursies aangeboden.
Veel van de belangrijkste exportartikelen, wijn, broderie en toerisme, is in Engelse handen..
Wijnindustrie is sinds 1665 het belangrijkste exportproduct van Madeira.

Wij kiezen toch om met local vervoer het eiland verder te verkennen (auto huren lijkt ons toch minder comfortabel) en maken een fantastische tocht naar de bergen in het midden. Hoogste is 1800 meter en we bevinden ons dan volop in de wolken. (letterlijk en figuurlijk).
Eucaliptusbomen/bossen die een heerlijke geur verspreiden. Rotsachtig en rauw. Haarspeldbochten met enorme kloven naast ons. De vergezichten zijn geweldig en dankzij de kwaliteiten van de chauffeur zijn we niet bezorgd om veiligheid. De rit duurt een uur.
Na een half uur pauze met koffie gaan we met de zelfde bus weer terug. Tot onze verrassing met een deel een andere route. We zijn zo voor 10 euro de hele middag onderweg en zien gigantisch veel van al het moois wat het eiland te bieden heeft.
Hier zijn geen stranden en de toeristen moeten het dus doen met wat het hotel aan mogelijkheden heeft op zon gebied. Zwembaden enz.
Het enkele strand wat we zien is zwart, met kiezels en grotere stenen. Wel parasolletjes maar het ziet er niet uit in onze verwende ogen.

De eerste avond naar een klassiek concert (die zijn hier veel), Beethoven, Mozart, Hayden Strauss. Uitgevoerd door een quintet: alt,hobo, trompet, dwarsfluit, fagot. heel erg mooi maar het was slechts een uur incl. pauze. We stonden dus onverwacht snel weer buiten en dat vonden we voor 15 euro p.p. wel wat veel.
Gelukkig is het hier verder goedkoop. Havengelden slechts 15 euro per nacht en het eten is volop onder de 10 euro. Toch blijft aan boord koken favoriet.
Straatconcerten overal. Er wordt heel veel voor de toeristen georganiseerd. Met name veel Engelsen zijn er en het stikt van de hotels, appartementen en sharetime-mogelijkheden. De laatste worden voortdurend aangeboden met tal van lokkertjes. Musea’s volop, wijnproeverijen, schitterende boulevards en volop eettenten enz.

Onze tweede avond staat in het teken van de Sound of Music. Een echte klassieker die in de vorm van een musical wordt opgevoerd in een antiek theater. We zitten in loges voor 6 personen heel romantisch in het pluche en genieten volop van een fantastische vertolking.
Vooral de kleine Gretl is een vertederende verschijning.

We willen zelf nog enkele tours maken vanuit Funchal met de bus waarna we maandag de volgende haven aandoen.


.